I N N A N F Ö R

Åsa Öhrn
Galleri Hornsgatan 96
12 – 17 november 2022

Under pandemin hade jag förmånen att arbeta på Björkö konstnod i Roslagen, ett internationellt konstnärsresidens. I mötet med konstnärer från hela världen och med en intensiv vistelse nära naturen uppstod dessa verk. Samtidigt bearbetade jag en stor förändring av en mycket nära anhörig och gick igenom en separation. Ur transformationen av personlig sorg och i en värld som vacklade mer och mer kollektivt och globalt, blev trösten att närma mig förgängligheten i naturen.

Att materialisera det osynliga. Från de tvådimensionella kollagen, som min förra utställning ”Under Influence” bestod av (Galleri Mats Bergman 2020) , började jag arbeta tredimensionellt i papier- maché och vitlera. Även teckningar i tusch som jag gjorde i slutet mot perioden, antog en organisk och mönsterliknande form. Ett innanmäte, utan skal, utan skydd.

Jag fann en hel del i naturen, bland annat skelettbitar av vildsvin. Rituellt börjar jag bearbeta kvarlevorna av djuren, tvättade dem noggrant, talade till dem, lyssnade till dem och målade dem – och till slut sammanfogade dem till något nytt. Återupprättar deras existens och därmed min egen.
/Åsa Öhrn